'Shooting for Stars'

'Shooting Stars' oftewel 'Vallende Sterren'. In het weekend van 10 tot 13 Augustus was het weer tijd voor de jaarlijks Perseïdenzwerm met meer dan 40 vallende sterren per uur. Nu had ik de paar weken eerder ook al een poging gewaagd, maar door bewolking viel er hier in de regio niet veel te zien.

Lees meer

SSTV vanuit ISS - 20 jaar ARISS event

Een van mijn veel interesse is de radiohobby. Jaren geleden voor het Agentschap Telecom examen gedaan voor het doen van "experimenteel radio onderzoek". Beter bekend als radiozendamateur. Technisch ben ik niet zo onderlegd in de elektronica, maar dit soort events vind ik vaak leuk om te luisteren.

Lees Meer

Time Stack van de Maan

Een tijdje gelden maakt ik al eens een Time Stack van de Maan. Nu verveelde ik me gisteravond. In de keuken zag ik de maan door het raam schijnen. De camera gepakt en een paar foto's gemaakt. De maan is erg fel, dus de mooie blauwe lucht verdween een beetje door de korte sluitertijd. Met de Triggertrap op een interval van drie minuten de eerste Time Stack aangezet. Niet bij stilgestaan dat de Maan al in zijn neergaande baan bezig was. Bij foto vier liep de Maan al uit beeld. De Triggertrap nu ingesteld op 90 seconden en de Maan hoger in beeld laten beginnen.

12 foto's, Sluitertijd 1/250, Diafragma F/11, 400mm, Interval 90 seconden

Emsradweg + LF9 2017

Chamsin langs de Ems, ter hoogte van Walchum

Begin dit jaar bij maken van de plannen had ik ook het idee om een tocht te maken langer dan een weekend, maar geen hele week. Een beetje rond vragend en googlend kwam ik uit op de Emsradweg. Gezien het eindpunt Emsden wat raar ligt voor een redelijke treinverbinding terug besloot ik via de LF9, vanaf Weener, naar Groningen te fietsen. Een totaal van 480km. Mooi voor 3 en halve dag fietsen. Hemelvaart was al volgepland, dus Pinksteren zou het worden met een paar daagjes extra.

Lees meer...

Melkweg Panorama

Al heel lang wou ik deze foto maken! Steeds kwam het er niet van. Te veel lichtvervuiling, slecht weer. Afgelopen weekend mee gedaan aan de waddenworkshop fotografie van Johan van der Wielen. Onder zijn leiding, drie dagen fotograferen op Schiermonnikoog. Zaterdag op zondag was het kraakhelder. De Melkweg zou om 3:00 uur goed zichtbaar zijn, terwijl de schemering al om 3:30 uur zou beginnen. Om 1:00 uur vertrokken we met een groep vanaf het pension naar de Kwelders. Officieel de donkerste plek van Nederland. Eerst wat oefenen en spelen met de camera tot het echt zover was. Aan de horizon was wel lichtvervuiling te zien, maar de Melkweg kwam er bovenuit.

Camera Canon EOS 5D mk3, Lens Irix 15mm F2.4, ISO 6400, Sluitertijd per foto 20 sec., Aantal foto's 3

Zomertijd

25 op 26 maart ging de zomertijd in! Wat toepasselijker om dan weer de met de fiets weg te gaan en heerlijk een stuk te gaan fietsen en kamperen. De laatste keer was alweer met de jaarwisseling en sindsdien niet meer veel gefietst. Volgens mij twee keer met de LOL. De nieuwjaarsrit van de LOL zou mij deze rit bijna opbreken...

Een weekendje weg met de fiets. Vaak zijn dat bij mij ritjes van tussen de 175 en 200km. Ook nu was de de afstand 185km. Vanaf Deventer naar Elspeet, langs de randmeren naar Hilversum en Loosdrecht om daar te overnachten bij "Fort Spion". Daarna door naar Amsterdam en Haarlem om te eindigen in Zandvoort. De terugreis ging met de trein.

De route

Naar Elspeet betekende een aantal heuveltjes pakken en lekker door de bossen fietsen. Een mooi contrast met het tweede deel van de route. Door de noord, noordoosten wind verliep de tocht letterlijk voor de wind. Niet te warm en zeker niet te koud. Bij de randmeren een stuk via de LF9 gefietst. Dit is eigenlijk een smal fietspad waar ook veel racefietser komen. Het ging soms rakelings langs elkaar. De omgeving rond Hilversums verbaasde mij het meest. Met een zandverstuiving en heidegebieden. Op het moment dat ik Loosdrecht binnen reed weg ik hard afgestraft voor mijn nalatigheid na afloop van de LOL nieuwjaarsrit... Ik heb toen mijn fiets niet echt goed schoon gemaakt een het zout kon zich een tijdje te goed doen aan de ketting. Als gevolg dat nu de ketting brak... Gelukkig duurde het repareren niet al te lang, maar toch echt schoon word je er niet van!

Fort Spion

Fort Spion

Sinds een paar jaar heb ik het "groene" boekje. Daarmee mag je op Natuurcampings staan. Fort Spion is een fort dat gebouwd is aan het eind van de 19e eeuw en nog eens verstevigd is in 1933. Nu is het een Natuurcamping voor maximaal 10 tenten. Volgens de beheerder was ik de 2e bezoeker van 2017. De camping is basic, maar heeft alles wat nodig is. Omdat de avond nog in de wintertijd was was het snel donker, dus was het snel de slaapzak in. De noordenwind maakte het er niet warmer op en ik was de enige gast. Gelukkig waren de vogels de volgende ochtend in een goed humeur... vrolijk fluitend was het zomertijd geworden.

Nog koud van de nacht ging het verder langs de vele wateren die het westelijk deel van het land rijk is. Ook werd de verstedelijking steeds duidelijker. Amsterdam naderde en werd gepasseerd. Het blijft apart hoe druk het hier altijd schijnt te zijn. Eenmaal aangekomen in Zandvoort was het genieten van de zon. Het was er erg druk vanwege een hardloopwedstrijd. In de trein waarmee ik terug naar Amsterdam zou gaan, stond het vol. Gelukkig stapten zij allemaal uit en was er ruimte genoeg. Vanaf CS was het met de IC naar Berlin Ostbahnhof. De ideale trein om je fiets met mee te nemen. Een ruime coupe met goede stoelen. En gezien het tijdstip ook nog niet vol met gereserveerde plekken.

Voor meer foto's zie: Album Voorjaarsrit 2017