View all essays

Emsradweg + LF9 2017

Chamsin langs de Ems, ter hoogte van Walchum

Begin dit jaar bij maken van de plannen had ik ook het idee om een tocht te maken langer dan een weekend, maar geen hele week. Een beetje rond vragend en googlend kwam ik uit op de Emsradweg. Gezien het eindpunt Emsden wat raar ligt voor een redelijke treinverbinding terug besloot ik via de LF9, vanaf Weener, naar Groningen te fietsen. Een totaal van 480km. Mooi voor 3 en halve dag fietsen. Hemelvaart was al volgepland, dus Pinksteren zou het worden met een paar daagjes extra.

Om bij de bron te komen pakte ik de trein naar Bielefeld Hbf en was het een klein uurtje fietsen naar de camping. Tijdens mijn tocht over de R1 heb ik hier ook al eens overnacht. Doordat het druk was op het trekkersveld kreeg ik een grote caravanplek in de bosrand. Mijn Akto verdween compleet op de plek. 's Avonds was het er gezellig met een gezamenlijke barbecue.

De volgende ochtend stond het te regenen. Alles in het kleine tentje inpakken vergde de nodig inspanningen. Alles op de fiets gepakt en toch onderweg gegaan.

De bron van de Ems

Het eerste deel ging over onbekend terrein. De Ems liet zich als stroompje niet erg veel zien. Door bossen en weilanden. Ondertussen kwamen meer en meer stukken van de R1 op de route, maar nu in omgekeerde richting. Door het gebrek aan campings in de omgeving ben ik bij Telgte van de route afgeweken om bij Münster op een camping te gaan staan. Ook hier had ik tijdens de R1 al gestaan.

De volgend dag ging het richting Meppen. De omgeving varieerde tussen vlak en heuvelachtig, bossen en weilanden. Doordat het pinksteren was waren er veel fietsers op pad. Bij de koffiebreak was het dan ook erg druk. De Ems begon zich ook nadrukkelijker te melden in het landschap en werd meerdere keren overgestoken.

Het was een aardig eindje tot Meppen. Snel de camping opgezocht om daarna nog eventjes wat boodschappen te doen. Blijkbaar kennen onze oosterburen ook een 2e Pinksterdag. De winkels waren dicht. Gelukkig was de ijssalon nog open. Hier een heerlijke ijscoupe genomen.

Vanaf Meppen begint de Ems zich te vermengen met allerlei kanalen. Hierdoor neemt de scheepvaart toe en is er meer te zien. Het landschap word wel minder inspirerend. Door de harde zuidwesten wind was het heerlijk rijden over de jaagpaden. In Papenburg nog een klein uitstapje gemaakt naar de werf waar de Aida cruiseschepen gemaakt worden. Kort daarop eindigde in Weener resoluut de Emsradweg. De Friesenbrücke werd in eind 2015 er uit gevaren en is lange tijd niet bruikbaar.

Een mooie plek om de Emsradweg te verlaten en richting te zetten naar Groningen. Helaas kwam met de verandering van route ook een verandering in het weer. Vol tegen de wind in en begon het keihard te regenen. Na ruim een uur door de felle regen gereden te hebben kwam de camping in zicht. Schuilend in de grote kapschuur werd het gelukkig weer droog en kon de tent opgezet worden. De avond zou verder droog blijven.

Het laatste stuk over LF9 zou verder nat worden en een behoorlijke wind tegen. Bijna doorweekt fietste ik Groningen binnen. Het plan om op het plein een koffie te drinken heb ik maar achterwege gelaten. Op het station bij de Kiosk maar een koffie genomen. Gelukkig had ik een dubbeldek trein met een dubbele zit bij de fietsen. Als hier niemand zit, zoals deze keer, kan je je er fatsoenlijk omkleden. Snel de natte kleren uit en droge weer aan... en op weg naar huis...

Voor meer foto's zie: Album Emsradweg 2017

De route
  • Melkweg Panorama

    Al heel lang wou ik deze foto maken! Steeds kwam het er niet van. Te veel lichtvervuiling, slecht weer. Afgelopen weekend mee gedaan aan de waddenworkshop fotografie van Johan van der Wielen. Onder zijn leiding, drie dagen fotograferen op…

    Time Stack van de Maan

    Een tijdje gelden maakt ik al eens een Time Stack van de Maan. Nu verveelde ik me gisteravond. In de keuken zag ik de maan door het raam schijnen. De camera gepakt en een paar foto's gemaakt. De maan is erg fel, dus de mooie blauwe lucht verdween een…