View all essays

'Shooting for Stars'

'Shooting Stars' oftewel 'Vallende Sterren'. In het weekend van 10 tot 13 Augustus was het weer tijd voor de jaarlijks Perseïdenzwerm met meer dan 40 vallende sterren per uur. Nu had ik de paar weken eerder ook al een poging gewaagd, maar door bewolking viel er hier in de regio niet veel te zien.

Ik speelde al een tijdje met het idee om een nachtopname te gaan doen bij de IJssellinie. In de hoop op weinig lichtvervuiling vanwege de vele bossen. Uiteindelijk viel de keuze op een Vierling-kazemat net onder Olst. Op deze Kazemat staat een replica M55 .50 Browning Vierlingmitrailleur, die als voorgrond moest dienen voor de Startrail en helemaal in het thema 'Shooting' past.

Om 21:00 uur op de fiets gestapt richting de Kazemat om nog net de zonsondergang mee te pakken. Nu ben ik er al een tijdje niet geweest en zag tot mijn schrik dat de beheerders er een op zonne-energie gevoede lantaarnpaal hadden geplaatst. Gelukkig was de lamp nog niet gemonteerd. Wel moest ik de paal en zonnepaneel weg zien te werken in de composities. Om later alles te gaan zitten wegpoetsen had ik niet veel zin in.

Rond 22:00 uur was het nog niet helemaal donker, maar toch de Remote aangezet voor een aardige reeks foto's. Ruim 2 uur had ik gepland. Met een belichtingstijd van 30 seconden zouden dat er minimaal 240 opnames worden. Na 5 minuten sprong er bij een boerderij valk bij een felle lamp aan. De boer ging zijn koeien controleren en deed de lamp lange tijd niet uit met als gevolg dat mijn opname gedurende die tijd vol overbelicht werden.

Nu heeft mijn Canon een mooi rood lampje op de achterzijde. Vaak heb ik gehoord dat je die moet afplakken wanneer je 's nachts buiten opnames maakt. Dat lichtje is van ver af te zien. De boer moet dat gezien hebben en liep lang onrustig door de omgeving en dat werkte mij op de zenuwen, niet geheel zeker wetende of ik daar wel mocht komen. Gelukkig kon ik ongestoord verder gaan.

Het maken van een Startrail-opname is Saai! De camera doet een aantal uur niets anders dan klak-klik en als er niks gebeurd is dat het! Uiteindelijk heb ik nog een kleine anderhalf uur op de hoek van de Kazemat gezeten, wachtend tot de laatste klak. Alles weer inpakken en weer richting huis fietsen naar een warm bed. 's Nachts is het toch best frisjes.

Uiteindelijk resulteerde het in 142 bruikbare opnames. In de opname periode had ik blijkbaar ergens het statief een zet gegeven en was de camera verschoven. In 'Lightroom' de middelste foto bijgewerkt en deze gesynchroniseerd over alle opnamen. Daarna exporteren naar het JPG-bestandsformaat om in te kunnen lezen in het programma 'StarStax'. Dit programma legt in feite alle opnames over elkaar en laat uiteindelijk alleen de helderste pixels zien.

Vallende Sterren. In de Startrail zijn er 6 te vinden. Niet van die hele grote, maar ze zijn er. Het stelde mij wel een beetje teleur. Die avond heb ik er vele gezien en ook hele lange, grote strepen door de lucht. Aan de andere kant is de Startrail wel heel mooi geworden!

Camera: Canon EOS 5D mk3 Lens: Irix 15mm op F2.5 ISO: 1250

Voor meer info over de IJssellinie: http://www.ijssellinie.info/index.html

  • SSTV vanuit ISS - 20 jaar ARISS event

    Een van mijn veel interesse is de radiohobby. Jaren geleden voor het Agentschap Telecom examen gedaan voor het doen van "experimenteel radio onderzoek". Beter bekend als radiozendamateur. Technisch ben ik niet zo onderlegd in de elektronica, maar dit…

    Korte Vakantie KISC

    Na een wat korte zomer vakantie, ben ik afgelopen Oktober een korte week naar mijn vaste bestemming in Zwitserland geweest! Een mooie plek en relatief goedkoop. Voordeel is dat de omgeving bekend is en er altijd wel bekenden zijn. Ook nu. De DWP waar ik…