View all essays

Foto-Expeditie Lofoten en Vesterålen

En dan word je veertig... Een mijlpaal? Iets wat je moet vieren? Zelf wou ik wel wat speciaals doen om er een leuke herinnering aan over te houden! Een mooie reis naar een plek waar ik nog niet ben geweest en wat anders. Tijdens de afgelopen Waddenworkshops Fotografie had ik al gehoord van deze Foto-Expeditie naar het noorden van Noorwegen.

In typische stijl, was ik redelijk laat met boeken van de reis. Via Facebook leerde ik dat er nog 1 plek vrij was. Gelukkig was ik nog op tijd. En dan begint het voorbereiden. Welke kleding, en voldoen mijn cameraspullen. Doormiddel van de nodig kortingsacties, redelijk goedkoop aan de benodigde toevoegingen kunnen komen. Met name op kleding gebied. Thermo-ondergoed, Winddichte wax-broeken, waterdichte wanten.

Na een aantal maanden wachten is het dan zover! Eerst de verjaardag en kort er op vertrek naar Noorwegen. Mn verjaardag vier ik al jaren klein. Geen groot feest voor mij. Ook niet voor mijn veertigste. De donderdag er op al vrij genomen, om me in alle rust voor te bereiden. Helaas liep het door persoonlijke omstandigheden niet zoals gewenst.

De reis zelf was in een woord geweldig! Fantastisch weer, mooie locaties, leuke groep en top begeleiding! Ik ga hier niet een uitgebreid verslag doen, maar laat de foto's het woord doen. Als afsluiting moesten we onze topfoto's presenteren. Deze foto's zijn vele malen beter geworden dan ik had kunnen hopen.

Zonsondergang op Haukland strand. De zon schijnt nog net over de bergen over het rustige water.

IJsschotsen op Haukland strand. De zon is al onder. De meeste mensen hebben intussen het strand intussen verlaten. Ik was bezig met een laag perspectief, maar na een tip van de begeleiding om een hoog positie te proberen leverde deze mooie plaat op.

Aurora Borealis, oftewel het Noorderlicht. Meerdere avonden mochten wij tot laat in de avond genieten van dit bijzonder spektakel. En kiezen was dan ook moeilijk. Ik heb gekozen voor een foto met alleen het Noorderlicht.

De zeearend! Ook wel de vliegende Deur genaamd. Met 2,5m spanwijdte een grote, indrukwekkende vogel.

Zonsondergang bij Henningsvær! Heerlijk over het eiland gelopen op zoek naar een locatie voor de zonsondergang. Uiteindelijk deze mooie tele-opname gemaakt met een 400mm lens. De mooie oranje lucht steekt prachtig af bij de bergen aan de overzijde van het water!

Het strand van Skagsanden. Het zand heeft 2 kleuren door een stroompje uit de bergen. De patronen veranderen elke seconden. We hadden in het begin het strand voor ons zelf waardoor we rustig konden fotograferen.

De naam van deze locatie is mij niet bekend. Net iets te laat stopten we langs de weg voor de zonsondergang. Vlak voordat we stopten had ik mooie ijs formaties gezien. Door het ontbreken van het licht waren ze niet meer zo mooi. Onderweg terug naar de bus zag ik 2 mensen hier fotograferen. Gelukkig hielpen ze me om op de plek te komen, want het was een en al ijs. Voor mij is dit de mooiste foto van de serie! De kleuren, de bergen op de achtergrond, het ijs en de rotsen, voelt het echt als Noorwegen in de winter.

Eggum. Het was er guur en een van de weinig keren dat we sneeuw hadden. Door de mooie rotsen wou ik een Lange Sluitertijd-opname te proberen. Eerdere pogingen waren niet wat geworden. Door het slechte weer was het een aardige uitdaging om de lens schoon te houden.

De reis was een avontuur! Genieten van een plek waar je niet zo snel komt en de omstandigheden redelijk uitdagend kunnen zijn. Gelukkig hebben we fantastisch weer gehad, zodat we goed konden genieten van de omgeving en we mooie foto's konden maken.

Een reis om niet te vergeten!

Voor meer foto's zie: Album Foto-Expeditie Lofoten en Vesterålen

  • Soms...

    Soms.. . ga je ga je door periodes waarvan je denkt... Waarom!? Door zo'n periode ga ik nu. Werk, privé, fysiek.. . het loopt allemaal niet lekker. Iets doen is eigenlijk al te veel. Met veel pijn en moeite mezelf naar de sportschool gesleept, maar dat…