De melkweg boog

Nu de dagen langer worden en we weer naar de zomer gaan, is de tijd van de Nachtfotografie verplaatst naar de hele late of vroege uren. Voor mij is dat vanwege mijn gewone baan niet aan te raden. Eens per jaar is er een periode dat mijn ritme aardig op de proef gesteld word.

In het voorjaar staat de boog van de Melkweg laag genoeg aan de horizon, om een gedeelte van het hart van Melkweg net boven de horizon uit te laten komen. Samen met de stand van de maan, maakt het het maar tot een paar dagen per jaar om deze panorama’s in Nederland te maken. Het is dan altijd hopen op een heldere hemel.

Met de stand van de Melkweg en de zonsopkomst, maakt het dat het vroeg opstaan is. De wekker gaat om 2:00 en het maken van de foto’s duurt tot ongeveer 4:30/5:00 uur wanneer de schermer de zonsopkomst aankondigt.

Melkweg Panorama (6x15sec/F2.5/15mm)

De bovenstaande locatie ontdekte ik vorig jaar, nadat ik een vriend een korte intro tot nachtfotografie had gegeven. Hij maakte de eerste foto van het Gemaal Nijenbeek. Op de foto geven de LED’s van de besturingskasten, een mooie diffuse gloed in de glazen gevel. Het idee was om de uit het gemaal te laten komen en te overspannen naar de gloed die Deventer produceert. Helaas lukte mij het niet om het gemaal zo uit te lijnen met de Melkweg boog, zonder al te veel last te hebben van de lichtvervuiling van Zutphen. Het hart was ook niet erg goed zichtbaar op de foto’s. Ondanks het gebruik van een “True Night” filter.

De tweede locatie was voor mij nieuw. Een paar kilometer naar het oosten om de lichtvervuiling van Zutphen te verminderen. Een paar weken er voor ben ik er overdag geweest, maar in het donker is het toch anders. Door het ontbreken van lichten, moest ik wel de startrail manueel focussen. Dat is nog best wel een uitdaging in het donker. Helaas zat ik er net iets naast en waren de foto’s net niet scherp. De panorama daarentegen kwam er stukken beter uit. Vlak voor de opkomende schemer kon ik de bovenstaande panorama maken.

De komende tijd zal het hart van de Melkweg weer onder de horizon zakken en de Melkweg hoger aan de hemel komen te staan dat een panorama niet meer als boog te fotograferen is. De lente dient zich aan en zo ook andere onderwerpen.